İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan stres ve kaygı sorunları, bir yılı aşkın süredir devam eden pandemi süreci nedeniyle çok daha fazla konuşulur oldu.İnsanlar bu dönem zarfında yaşam tarzlarını, iş yapış şekillerini ve eğlence anlayışlarını kısacası her şeyi, her şeyi. değiştirmek durumunda kaldılar.Üstelik bu durum ,gelip geçici de olmadı.
Zaman zaman tarihler konuşulsa da henüz tam olarak ne zaman sonlanacağını bilmediğimiz bu dönem bizi oldukça yormakta, stresimizi ve kaygımızı da arttırmaktadır.Yazımda stres ve kaygının tanımlarını yaparak aralarındaki farkları açıklamayı hedeflemekteyim.
Stres, kişinin kendisini zorlayan ve mutsuz eden bir durum karşısında yaşadığı duygusal ve fiziksel gerginlik halidir.Stresin ortaya çıkış nedenlerine gelince, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte ,başlıca sebebi değişiklik yada değişime karşı dirençtir.
Örnek; iş, ev, şehir, okul değişikliği.Gerçekte insanlar değişimden korkarlar , bildikleri ortamı mutlu olmasalar bile değiştirmek istemezler.Diğer yandan yüksek derecede stres yaratan sebeplerden bazılarına gelince, aile üyesinin yada çok sevilen bir yakının kaybı, işsizlik, doğal afetler ,yüksek derecede travmaya sebep olan olaylar; tecavüz ,sadırı vb.diye sıralamak mümkündür.
Stres altındaki kişilerin yaşadıkları semptomlara gelince ;sinirlilik, yorgunluk, uyku sorunu, kas ağrısı, sindirim problemleri , zihinsel ve fiziksel semptomlar diyebiliriz.
Kaygı hissi normalinde kişinin hayatta kalmasını sağlayan ve onu tehlikelerden koruyan bir duygu durumu iken, kaygı bozukluğu, kişinin hiçbir neden olmaksızın kendini sürekli sinirli, huzursuz ve mutsuz hissetmesidir.Kişinin yaşadığı semptomlar ise streste yaşanan semptomlar ile çok benzemektedir.Çarpıntı, terleme, tansiyon yükselmesi, hızlı nefes alma, nefes almada zorluk ve kas gerginlikleri ve uyku bozuklukları.Aşırı kaygı bozukluğu durumlarında ise ilave olarak zaman zaman kontrolü kaybetme ve her an kötü bir şey olacakmış hissi de yaşanabilmektedir. Kaygı bozukluğu tanısı genellikle ,kaygı sebebiyle kişinin günlük hayatı etkilenmeye başladığında konulmaktadır.
İçinde yaşadığımız dönem itibariyle yaşam alanlarımızın oldukça sınırlandığı ve yaşamsal enerjimizi sürdürmekte zorlandığımız bu dönemde, stres ve kaygıyı fark edebilmek ve ayırabilmek son derece önemli hale gelmiştir.
Evet ...Stres ve kaygı arasındaki fark nedir ?
Her ikisi de duygusal tepkiler olmakla birlikte, stres dış kaynaklı sorunlar sebebiyle yaşanmaktadır.Kaygı ise stres olmasa bile kişinin içsel olarak hissettiği endişe durumudur.
Stres ve kaygı durumu ile nasıl başa çıkabiliriz ?
En etkili yöntem hareket ,yani spor yapmak diyebiliriz.Diğer yandan yeterli ve kaliteli gıda tüketmek ,kaliteli uyku, gevşeme egzersizleri yoga, meditasyon vb. önerilmektedir.
Ekstrem stres yada yoğun kaygı bozukluğunda ise psikolog ve gerektiğinde psikiyatırdan destek alınmalıdır.
Sonuç olarak, yaşadığımız duygu durumunu anlamak ,stresin kaynağını tesbit etmek, yada kaygı sorununun gerçekte hangi sebeple ortaya çıktığını fark etmek önemlidir.
Yaşamımızı düzenleyerek bazı sorunları kendi başımıza da çözmek mümkündür.
Sonuç alamadığımız durumlarda ise vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım
almak, yaşanan olumsuz duygu durumunu çok daha kolay ve kısa sürede ortadan kaldıracaktır.
Comments