Ahhhh şu liderlik .. gerçekten son derece derin bir kavram, bana göre bir bilim...
İş dünyasında, okulda, ailede ve her yerde liderlik yapılabilir öyle değil mi?
Bugünkü yazımda bende liderlikte empati kavramından bahsetmek istiyorum.
Empati de aynı liderlik gibi son derece derin bir kavram, empati nerede başlıyor hangi noktada bitmesi gerekiyor.Hissedilen duygu empati mi, acıma mı ? hangi taraftasınız gibi..
Empati nedir? sorusuyla devam edelim.
Başkasının duygularını ,içinde bulunduğu durumu görmek, davranışlarındaki ana sebebi yada motivasyonu, anlamak ve içselleştirmektir empati.
Kısa tanımı ile de karşımızdaki kişiyi anlayabilme becerisidir.
Evet şimdi liderlikte empatiye geçmeden, lider kime denir ? tanımına bakalım.
Lider, kısa tanımıyla bir ekibi yada organizasyonu yöneten kişidir.
Şimdi burada yöneten tabirini kullandım değil mi? evet lideri lider yapan işte bu detayda gizlidir.Yani yönetme şeklinde.
Lider aldığı sorumluluklar doğrultusunda varılmak istenen hedefe ulaşmak için insan kaynağını, empati yaparak , önyargısız yönetir daha doğrusu organize eder.
Bilgi ve tecrübesi yanında , gelişmiş bir duysal zekayla çalışan yöneticiler gerçek liderlerdir.
Tüm bu tanımlamalar bittikten sonra asıl konumuz olan liderlikte empatiye kavramına geçiş yapalım.
Duygusal empati ,bebeklikte görülmeye başlarken, bilişsel düzeyde empati çocukluk ve ve yetişkinlikte görülmektedir.Benim düşünceme göre artan hayat ve iş tecrübesi de empatiyi doğal olarak arttırmaktadır.
Liderin empatiyi işinde ve organizasyonda kullanabilmesi çok önemlidir, çünkü empati azlığı ekipte motivasyon kaybına ve işten yada ekipten ayrılmalara neden olmaktadır.
Liderin empati yapmasına gelince sadece ekibini tanımak, anlamak ve onların hissettiklerini hissetmek liderlerin empati anlayışı için yeterli değildir.
Tüm bunlara ilave olarak lider ,sorumluluk alarak ekibi güvende hissettirmeli, ekibin arkasında olduğunu net bir şekilde ifade etmelidir.Tüm bu yaklaşımlardan sonra kişilere farklı bakış açıları kazandırarak sonuca giden yolda destekte bulunmalı veya destekleyecek şekilde organizasyonu düzenleyebilmelidir.
Son anlattığım empati kavramı ,(empatic concern/empatik ilgi) insanları harekete geçiren empati diye tanımlanmaktadır.
Yeni normalde liderlerin ,empatiyi nasıl ve niçin aktif kullanmaları gerektiği üzerinde duralım isterseniz.
Yeni normalde liderler, alınan kararlarda ortak akıldan faydalanmak ve beslenmek durumundadır.Önümüzdeki dönem çalışma hayatında aktif olan neslin , Y kuşağı olması ve Z kuşağının da çalışma hayatına başlayacak olması liderlik tarzında köklü değişikliğe yol açacaktır.Diğer yandan da uzaktan çalışmanın olası handikaplarını ortadan kaldırarak motivasyonu sağlayabilme ve sürdürebilme zorunluluğu empatiyi çok aktif kullanmayı gerekli hale getirmiştir.
Bu durumda alınan kararlardan ve sonuçtan sorumlu olacak lider ,aynı zamanda etkin kullanacağı ortak aklı yaratan ekibini de iyi tanımalı, anlayabilmeli ve harekete geçiren bir etki yaratabilmelidir.
Yeni dönem liderlerinde empati ,vazgeçilemeyecek derecede önemli bir özelliktir.
Şimdi Liderler Empatiyi ve empatik yaklaşımı nasıl oluşturabilirler biraz onu gözden geçirelim.
Konuya en basit noktadan giriş yaparsak, dinlenmiş bedenin ve zihnin daha fazla empati yapabildiğini söyleyerek başlamak istiyorum.
Diğer yandan kendini bilen ,değerlerinin ve güçlü yönlerinin farkında olan lider, empati yapabilir. O yüzden liderlikte olmazsa olmaz koşullardan biridir öz farkındalık.
İlave olarak lider, ekibinin de güçlü yönlerini ve değerlerini bilmeli ve davranış stillerinin farkında olmalıdır.
Liderlerin empati yapabilmesini sağlayan çok önemli noktalardan biri de ön yargılardan arınmış ve tarafsız bir bakış açısı geliştirmiş olması gelir.
Son olarak lider ,etkin bir dinleyici olmalıdır.Bu sayede ekibi anlar ,gözlem yapma şansına sahip olur.
Sonuç olarak liderlik, kişinin kendi üzerinde oldukça uzun çalışmasını gerektirecek bir yolculuk.
Ya siz ne düşünüyorsunuz.?
Commentaires