top of page

İş bulma öncesi koçluk görüşmesi...

Bugünkü yazımda Üniversiteden yeni mezun olacak gençlerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz koçluk ve mentorluk görüşmelerine değinmek istiyorum.




Sevgili gençlerimiz genel olarak ciddi şekilde işsiz kalırsam endişesi taşıyor ve bu

yüzden de yeterli değerlendirme yapmadan bir çok işyerine iş başvurusu yapıyorlar.

Çok sayıda iş ilanına başvurmaları halinde işe alınma olasılığını arttırdıklarını düşünüyorlar.Oysa ki yeterli düşünmeden ve araştırılmadan yapılan iş başvuruları ,alınan red cevapları özgüvenlerini düşürüyor ve gelecek kaygılarını da arttırıyor.

Diğer yandan da yaşanabilecek olası kabullerde de gerçekten çok istemedikleri bir iş ile karşı karşıya kalabiliyorlar.Yaşanan gelecek kaygısı yüzünden istemedikleri işi kabul etmeleri de başarısızlığı veya erken dönemde tekrar yeni iş arama telaşına girmelerine sebep olabiliyor.


Gerçekte ise gencin öncelikle ne istediğinin farkında olması çok önemlidir.

Bunu yapabilmesi için , güçlü yönlerinin farkında olması , hangi bölümde çalışmak istediğini bilmesi ve son olarak da hangi özellikteki firmalarda çalışmak istediğiyle ilgili bir öngörüsünün olması gerekmektedir.


Tüm bunların farkında olmasını sağlamak üzere yaptığımız koçluk görüşmelerinde, gençlerimize güçlü yönlerini ve değerlerini fark eder.Bu sayede gencin seçeceği bölümü, çalışma şeklini ve çalışmak istedikleri sektör ve firmaları belirlemesi sağlanmış olur.

Sonraki adım ise Cv 'sinin düzenlenmesini sağlamaktır.

Güçlü yönlerin ve değerlerin tesbiti ve seçeneklerin fark edilip netleşmesi sayesinde öz farkındalığımız oluşmuştur.Bu sayede Cv oluşturmak kolaydır.


Okuduğu okullar, alınan ekstra dersler ,eğitimler ,staj ,okul dışı faaliyetler ve geçmiş başarıların anlatımı ile Cv'yi tamamlatırız.

Buradaki en stratejik konulardan biri ise gencin başarılarının çok da farkında olmamasıdır.

Koçluk görüşmelerinde bu konular üzerinde muhakkak durarak başarı hikayelerinin hatırlanmasını sağlarız.Sonrasında ise başarı hikayelerinin Cv ye basit ve yalın bir dille eklenmesi , gerektiğinde de mülakatta konuşulabilmesi kolaydır artık.


Tabiki iş Cv hazılamakla bitmez ,mülakat için de hazırlanmak gereklidir.


Yapılan görüşmelerde mülakatı birebir yaşatırız.Mülakatta çıkabilecek soruları sorarak bu süreci rahat atlatması için tecrübe edinmesini sağlarız.Burada aldığımız cevaplar doğrultusunda oluşan farkındalıkla ,görüşmenin etkin bir şekilde düzenlenmesi gencimizi rahatlatır.Bu sayede gencimiz kendini rahat ve tecrübeli hisseder.

Mülakat tecrübesi olmayan gençlerimiz ,mülakat sırasında işe alım görevlisinin davranış ve tarzından çok etkilenmektedir.Bu durum ise kendini yeterli seviyede ifade edememesine sebep olmaktadır.

Tüm bu aşamalardan geçen gencimiz artık kendiyle ilgili öz farkındalığı olan, nerede ve hangi bölümde çalışmak istediğini bilen bir kişi olarak doğru seçimler yapabilir.

Hazırlanan Cv ve mülakat teknikleri sayesinde de istediği işi girmeye hazır hale gelir.







Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page